Doesburg kan terugkijken op een rijke historie. De geschiedenis van de stad is zichtbaar in het monumentale stadshart én in zijn illustere stadsgenoten, Doesburgers die binnen de stadsgrenzen en ver daarbuiten hun sporen hebben verdiend. Zij hebben de stad gemaakt tot wat die nu is, en worden daarom in het kader van Doesburg 777 in het zonnetje gezet.
De eerste van 7 helden die in de schijnwerpers verschijnt, is Robert Jacob Gordon. Op zaterdag 25 oktober stond deze vergeten held centraal in een middagvullend programma in de Gasthuiskerk.
De 18e-eeuwse Robert Jacob Gordon werd in 1743 geboren in Doesburg en bracht het tot de hoogste militair op de Kaap de Goede Hoop, toen bezit van de Nederlandse V.O.C. Gordon was een van de eerste Europeanen die doordrong tot de binnenlanden van zuidelijk Afrika. Hij leerde er verschillende talen spreken en bemiddelde in conflicten tussen de inheemse en allochtone bevolking. Op zijn tekeningen bracht hij het landschap en de fauna en flora in beeld. Gordon’s interesse in de inheemse bevolking vertaalde zich in een groot aantal schetsen van lokale gebruiken, rituelen en gewoonten. Dat maakt hem in Zuid-Afrika tot de dag van vandaag onderdeel van de nationale geschiedenis.
Atlas Gordon
In Nederland raakte Robert Jacob Gordon vergeten. Tot 1914, dit jaar honderd jaar geleden, toen een groep Nederlanders er in slaagde om in samenwerking met de Nederlandse regering, Gordon’s levenswerk, de ‘Atlas Gordon’, aan te kopen en onder te brengen in het Rijksmuseum in Amsterdam. Deze Atlas (in de betekenis van een verzameling tekeningen) bestaat uit ruim driehonderd tekeningen waarvan sommige meters lang zijn. Vijftig jaar later, in 1964, werden bovendien Gordon’s reisjournaals teruggevonden in de bibliotheek van een Engelse Lord.
Gordondag
Voor HetHuisDoesburg was deze geschiedenis afgelopen 25 oktober aanleiding om in samenwerking met de stichting Doesburg 777 een ‘Gordondag’ te organiseren op diens sterfdag. In de Gasthuiskerk was een pop-up museum te zien met honderden afdrukken van tekeningen uit de atlas en een 2 x 2 meter brede kaart van Zuid-Afrika. Auteur Herman Staring schreef een boekje over Gordons Doesburgse jeugdjaren, dat werd overhandigd aan loco-burgemeester Fred Jansen. Er waren verder beelden te zien van Gordonwandelingen, lezingen en tv-uitzendingen.