Featured Video Play Icon

Het Klokhuis over Gordon en Zuid-afrika

Op woensdag 22 maart zendt Het Klokhuis de eerste aflevering uit van Goede Hoop, over Nederland en Zuid-Afrika. In de 3e aflevering, die van 5 april, gaat het ook over de Doesburgse ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon. Klokhuis maakte de serie naar aanleiding van de tentoonstelling Goede Hoop; Nederland in Zuid-Afrika. De zesdelige serie wordt gepresenteerd door Maurice Lede. Het Klokhuis in Zuid-Afrika is van 22 maart tot en met 26 april wekelijks te zien op woensdag om 18.23 uur bij Zapp op NPO 3.

Vanaf 23 maart is elke donderdag om 21.05 (m.u.v. 27 april en van 4 mei) de 7-delige serie voor volwassenen te zien op NPO 2. Hans Goedkoop presenteert deze nieuwe documentaireserie over de rol van Nederland in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. In die serie wordt de aflevering met Robert Jacob Gordon uitgezonden op 6 april. Klik hier voor het uitzendschema.

De serie van het Klokhuis behandelt de volgende onderwerpen:

22 maart – Zuid-Afrika: Taal
Maurice bezoekt in Paarl in Zuid-Afrika het wonderlijke Taalmonument dat is opgericht ter ere van het Afrikaans; een taal met Nederlandse roots. Hij ontmoet rapper Jack Parow en vraagt hem naar de onzekere toekomst van het Afrikaans. Sinds de afschaffing van de Apartheid heeft Zuid-Afrika namelijk 11 officiële talen. Maurice pikt er een uit en doet een cursus: Xhosa. Dos Hermanos zingt en rapt in en over het Afrikaans.

29 maart – Zuid-Afrika: Slavernij
Maurice bezoekt Kasteel de Goede Hoop waar de slavengeschiedenis in Zuid-Afrika is begonnen door toedoen van de Nederlanders. In één van de eerste boerderijen, Groot-Constantia, gaat hij op zoek naar de overblijfselen van de slavengeschiedenis. En hij ontmoet Aubrey Springveldt die op zoek is gegaan naar z’n eigen slavenafkomst. Def P rapt en zingt over alle vormen van slavernij.

5 april – Zuid-Afrika: Wilde dieren
De ontdekkingsreiziger Robert Gordon kreeg in de 18e eeuw opdracht van de VOC om het zuiden van Afrika in kaart te brengen. Hij maakte daarbij prachtige tekeningen die gelukkig bewaard zijn gebleven. Maurice bekijkt ze in het Rijksmuseum in Amsterdam. En in het gebied van de wildfarm ‘Asante Sana’ in Zuid-Afrika gaat hij op zoek naar het favoriete dier van Robert Gordon: de giraffe. In de sketch zien we een voorvader van Varkentje Rund op jacht in Zuid-Afrika.

12 april – Zuid-Afrika: Apartheid
In Johannesburg legt Maurice uit hoe het verschrikkelijke systeem van Apartheid in de praktijk werkte. Hij bezoekt op de fiets het township Soweto dat in de Apartheidsjaren een belangrijke rol heeft gespeeld. Hoe ziet Soweto er tegenwoordig uit? Dos Hermanos zingt over zwart en wit, maar ook over blauw en geel.

19 april – Zuid-Afrika: Mandela
Maurice vertelt het verhaal van de beroemde Zuid-Afrikaanse verzetsstrijder Nelson Mandela. Hoe bevocht hij het afschuwelijke apartheidssysteem? Maurice bezoekt de plaats waar veel van Mandela’s collega’s gearresteerd werden. Mandela zelf werd 27 jaar lang werd opgesloten. In de archieven van de Mandela Foundation krijgt hij te zien hoe ongekend populair Mandela is geworden. Met een liedje over een held als Nelson Mandela: ‘Je moet maar durven’.

26 april – Zuid-Afrika: Zeesafari
Het wild van Zuid-Afrika is niet alleen te bewonderen op het land. Ook langs de kust leven prachtige dieren. Maurice bezoekt Dyer Island: een prachtig natuurgebied waar zo’n 60.000 Kaapse pelsrobben leven naast een kolonie Afrikaanse pinguïns. Tussen al dat lekkers jaagt de witte haai. Maurice gaat te water in een kooi om er één te ontmoeten. In de quiz weten Bert en Joke alles, maar dan ook alles over ‘The big five’ in de oceaan.

Zowel de documentaireserie Goede Hoop als de Klokhuis-serie zijn onderdeel van een multimediaal project over de gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland en Zuid-Afrika. Online is Goede Hoop te volgen via een uitgebreide website en via Instagram, YouTube en Facebook.

In De Waag in Doesburg start op 8 april een pop-upmuseum over de Doesburgse tijd van Robert Jacob Gordon. Kijk voor meer informatie ook op facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© HetHuisDoesburg 2017