Lunchlezing in De Waag door Maria Driessen

Kunsthistorica Maria Driessen geeft op vrijdag 17 maart van 11.30 tot 13.30 uur een Lunchlezing in De Waag in Doesburg, als officieuze aftrap van het project Gordon in Doesburg. Na een kopje koffie vertelt Driessen over Robert Jacob Gordon en diens nalatenschap: de Atlas Gordon. Daarbij komen ook recente resultaten van archiefonderzoek over Gordon in Doesburg, Harderwijk en Leiden aan bod.

Na de presentatie kunnen deelnemers napraten met een lekkere kop soep en een boterham. Rond 14.00 uur staat de wandeling ‘Het Doesburg van de Gordons’ gepland. Deze duurt ongeveer 1 uur en is voor deelnemers aan de Lunchlezing gratis.

Het Rijksmuseum in Amsterdam presenteert van 17 februari 2017 tot en met 21 mei 2017 een tentoonstelling over de relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika. Prominent in deze tentoonstelling zijn de meterslange landschapspanorama’s van Doesburger Robert Jacob Gordon (1743-1795). Deze bracht de belangrijkste jaren van zijn leven door in Zuid-Afrika, en bracht op zijn reizen door de binnenlanden flora, fauna, bewoners en topografie nauwkeurig in kaart.

Zijn nalatenschap is ook nu nog van grote wetenschappelijke waarde. Eén van de vragen die het materiaal oproept is wie de illustraties eigenlijk maakte. We weten dat een zekere Johannes Schumacher Gordon op diens reizen vergezelde en een uitstekend tekenaar was. Maar Gordon leverde ook zelf zijn aandeel. Waar hij zijn tekenvaardigheid heeft opgedaan is nog onduidelijk.

  • Toegangskaarten voor deze Lunchlezing kosten € 16,- (inclusief wandeling) en zijn verkrijgbaar via www.gasthuiskerkdoesburg.nl.
  • Kaarten voor alleen de wandeling kosten € 5,-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© HetHuisDoesburg 2017