Ode aan Doesburgse Grensverleggers: tweede minizine van HetHuisDoesburg

In het kader van het erfgoedfestival Over de grenzen van Gelderland werd op donderdag 24 mei in de opkamer van Stadsbierhuys De Waag het eerste exemplaar van het boekje Ode aan Doesburgse Grensverleggers uitgereikt aan Aschwin Drost. Dit minizine van HetHuisDoesburg, het tweede in een serie, is gewijd aan het achttiende-eeuwse Doesburg en de Schotse immigrantenfamilie Gordon, die in het verleden op allerlei manieren grenzen in en buiten Doesburg verlegde.

Het verhaal begint met de grootvader van Robert Jacob Gordon, Robbrecht Jacobsz. Gordon uit het Schotse Aberdeen, die aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog naar Nederland kwam om te vechten tegen de Spanjaarden. Het historische onderzoek voor deze uitgave werd de afgelopen zes maanden gedaan door een groep vrijwilligers van HetHuisDoesburg. Zij reisden stad en land af en besteedden vele uren om in verschillende archieven het verhaal van de familie Gordon boven water te krijgen. Schrijver en onderzoeker Aschwin Drost schreef het uiteindelijke verhaal, Han Jansen verzorgde de opmaak.

Wandeling

Een van de hoofdstukken in het boekje beschrijft een groot aantal adressen in Doesburg waar leden van de familie Gordon hebben gewoond of die met hun geschiedenis te maken hebben gehad. Een route langs deze huizen toont de sporen van de Doesburgse grensverleggers en vormt een interessante historische wandeling door Doesburg. De huidige bewoners van deze panden waren voor de presentatie uitgenodigd. Zij kregen een aantal boekjes mee naar huis.

Het minizine werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Gelders Erfgoedfestival en de Stichting Doesburgs Goed en is gratis te verkrijgen op verschillende plaatsen in Doesburg, waaronder de VVV. Een aantal in het boekje genoemde stambomen zijn hier te bekijken. HetHuisDoesburg bracht eerder het minizine Ode aan de Brug uit, over de geschiedenis van de Doesburgse brug over de IJssel. In 2014 schreef Herman Staring voor HetHuisDoesburg al het boek Robert Jacob Gordon, wetenschapper en nog veel meer.

Kijk voor meer informatie over het leven en werk van Gordon ook op robertjacobgordon.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© HetHuisDoesburg 2017